Pogingen om iets van het leven te maken

Hoe bewuster je gaat nadenken over je leven, hoe moeilijker het kan lijken.

Herken je dat gevoel? Het klinkt als een rare titel voor een blogpost. Waar moet dat dan naar toe gaan? Toch zullen heel veel mensen dit gevoel herkennen. We proberen er met zijn allen wat van te maken. En soms zit in je in een veilige zône en blijft het bij dat gevoel. En soms zit je in een situatie waar je echt iets mee moet, omdat je voelt dat je zo niet door kunt gaan.

Wat nu als we in ieder geval heel goed onthouden dat we er allemaal maar wat van proberen te maken met de overtuigingen die we hebben? Dan hoef je je dus niet een buitenbeentje te voelen. Je bent je alleen misschien op dit moment heel erg bewust van dat gevoel. En dat kan het ongemakkelijk maken.

 

Maar nu de grote vraag: hoe maak je iets van je leven?

Dat is echt een hele grote vraag en er is geen eenduidig antwoord op te geven. Toch heb ik wat dingen voor je op een rijtje gezet ter inspiratie. Niet om allemaal ineens aan te pakken maar om over na te denken en er dan één ding uit te kiezen waar je iets mee kunt.

 

Believe-quote

 

Dus: wat kun je doen om het beste uit je leven te halen?

  1. Leer jezelf heel goed kennen. Leer luisteren  naar je gevoel door stil te zijn. Door bewust te kijken naar wat nu toe heeft gewerkt voor je en wat niet. Download bijvoorbeeld het werkboek voor je manifesto.
  2. Onderzoek je overtuigingen. Kijk eens naar wat je gelooft en zoek uit of het je helpt of juist tegen werkt. Wat voor mij heel goed werkt is de techniek van Byron Katie. The work heet het en het helpt je om je overtuigingen te onderzoeken.
  3. Schrijf, zie, voel en adem hoe jouw ideale leven eruit zou zien. Probeer het zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Weten waar je naartoe wilt geeft al richting.
  4. Weet dat je niet hoeft te wachten tot je omstandigheden ideaal zijn. Je kunt vandaag al beginnen met dingen in je leven in te passen die bij jouw droombeeld horen. Gewoon hele kleine dingen, het hoeft niet radicaal anders te zijn. Experimenteer ermee, is het echt wat jij in je hoofd hebt of valt het tegen? Praat met mensen die doen wat jij graag zou willen doen of hebben.
  5. Ben dankbaar voor wat er is. Gemakkelijk als alles top gaat maar in sommige omstandigheden kan dat echt een uitdaging zijn. Dankbaarheid en angst kunnen niet met elkaar leven dus als jij je richt op je dankbaarheid dan wordt je minder belemmert door je angst.
  6. Onthoudt dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen en dat iedereen reageert vanuit hun eigen gevoel, overtuiging of angst. Hele slechte raadgevers dus. Als je het altijd goed voor iedereen wilt doen doe je het waarschijnlijk voor niemand goed.
  7. Zoek een coach die er echt voor jou is en vanuit jouw belang met je mee kan denken. Het hoeft geen professionele coach te zijn als het belang maar bij jou ligt en het je op een positieve manier stimuleert om het beste uit jezelf te halen. Wat dat voor jou ook mag zijn.
  8. Blijf leren. Je bent nooit uitgeleerd. Soms heb je net dat ene tussenstapje nodig om wel die leuke baan te krijgen. En misschien kijk je op tegen de tijd die je daarvoor nodig hebt maar dat jaar (of langer) gaat ook voorbij zonder dat je iets doet.
  9. Je hebt veel meer invloed dan je denkt. Laat je niet misleiden door je gedachten dat je slachtoffer bent van een situatie. Soms kun je  iets inderdaad niet veranderen. Het is dan geen probleem maar een feit. Hoe je ermee omgaat daar heb je wel een keuze in. Lees bijvoorbeeld het boek van Victor Frankl. Hij schreef een boek over hoe iemand vrij kan zijn in gedachten terwijl hij tijdens de oorlog in verschillende concentratiekampen zat. Een heel inspirerend verhaal.
  10. Zet je ego zoveel mogelijk aan de kant. Waarom wil je iets? Wil je dat echt vanuit je hart of omdat je mee wilt doen, jezelf wilt bewijzen of omdat je geleerd hebt dat je succesvol moet zijn (whatever that may be)

Ik hoop dat er iets bij zit zodat je weer een sprankje inspiratie hebt om mee aan de slag te  gaan.

Ik wens je een hele fijne dag!

Liefs Elles

 

 

You may also like

Leave a comment